Sağlık ve yaşam bilimleri alanında çalışan yerli ve – yabancı inovatif girişimler, Üniversitemizde gerçekleştirilen “Sağlık & Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Zirvesi-Proje Pazarı” ve “Demo Day” etkinliklerinde bir araya geldi. Birbirinden başarılı 38 projenin yarıştığı etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Sayın Zekeriya Coştu ve İstanbul Vali Yardımcımız Sn. Dr. M. H. Nail Anlar da teşrif etti.
BE Bioentrepreneurship Center ile Teknoloji Transfer Ofisimiz tarafından düzenlenen ve TÜBİTAK 1503 Proje Pazarları Destekleme Programı kapsamında gerçekleştirilen “Sağlık & Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Zirvesi-Proje Pazarı” (Health & Life Sciences and Technologies Summit – Project Fair) etkinliği başarıyla tamamlandı.
Program kapsamında ulusal ve uluslararası arenadan yenilikçi teknoloji ve girişimler, uluslararası yatırımcılar, fon sağlayıcılar ve iş ortakları ile buluştu, bire bir görüşmeler düzenlendi ve networking imkanları sağlandı.
40’a yakın girişim projesinin poster ve pitching sunumu yaparak yarıştığı etkinlikte, dereceye giren projelerin üniversitemizin altyapısı ve kuluçka hizmetlerinden yararlanacakları, yurt dışında gerçekleştirilen uluslararası proje yarışmalarına katılımları konusunda da destek olunacağı açıklandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Sayın Zekeriya Coştu ve İstanbul Vali Yardımcımız Sayın Dr. M. H. Nail Anlar’ın da teşrif ettiği program kapsamında ayrıca ICMPD Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum için Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi (EHANCER) projesi ile desteklenen İstanbul Uluslararası Girişimcilik Programı kapsamında düzenlen “Demo Day” etkinliği de gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu: “Teknolojiyi dışarıda tutamayız”
Programda “Sağlık Teknolojileri ve Girişimcilikte Güncel Gelişmeler” başlıklı bir sunum yapan Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “Sağlık alanında çalışırken teknolojiyi işin dışında tutamayız” diyerek sözlerine başladı. “Start-up ve girişim konuları son beş yılda lugatıma girdi” diyen Rektörümüz, “Bu gelişmeler bizi de hızlandırmaya ve zorlamaya başladı. Pandemiyle birlikte teknolojik gelişimin ne denli önemli olduğunu bir kez daha anladık. Özellikle SARS-CoV-2 virüsünün genomunun çözülmesi ve mRNA aşılarının geliştirilmesi konusunda büyük katkıları oldu. Teşhis ve tedavi yöntemlerinin hızlanması ve daha etkin hale gelmesinde büyük öneme sahip. TURCOVAC aşısının geliştirilmesi ve ultra hızlı tanı kitlerinin üretilmesinde de teknolojik gelişmelerden fevkalade yararlandık” diye konuştu.
“1984″ göndermesi
“Sağlık alanında gerçekleştirilen teknolojik çalışmaların kullanıma geçmesi ve uygulanabilirliği alanında siz kıymetli girişimciler sayesinde çok büyük deneyim kazandık” diyen Rektörümüz, şöyle devam etti: “Sağlık alanındaki teknolojik gelişmeler, toplum sağlığının izlenmesi ve hastaların uzaktan takibi konusunda da büyük öneme sahip. Bu durum bana biraz George Orwell’in ‘1984’ romanını hatırlatıyor ama burada ‘Büyük Birader’ sizi sağlığınızı korumak için izliyor” dedi. Yapay zeka, makine öğrenmesi ve medikal nesnelerin interneti ise hastadan hekime doğru veri aktarımı konusunda önem taşıyor” ifadelerini kullandı. Rektörümüz Prof. Dr. Kazancıoğlu daha sonra, Yapay Zeka Destekli Akıllı Randevu Sistemi, onkolojik ilaçların yan etkileriyle ilgili geliştirilen projeler, biyoinformatik alanında gerçekleştirilen çalışmalar ve TÜBİTAK/TÜSEB projeleri başta olmak üzere, Üniversitemizde sağlık teknolojilerindeki araştırmalardan örnekler verdi.
Doç. Dr. Kerem Toker: “Başarıya değil başarısızlığa odaklanmalıyız”
Programda “Sürdürülebilir Girişimcilik, Geleceği Şekillendirmek” başlıklı bir sunum yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Kerem Toker, her 10 girişimden 9’unun başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlatarak, “Biz girişim öykülerinde genelde başarıya odaklanıyoruz ama bu istatistiğin nedenini tespit etmek için bir şey yapmıyoruz. Oysa asıl başarısızlığın nedenlerine odaklanmamız gerekir” diye konuştu. Başta sağlık olmak üzere genel anlamda başarısızlığa uğrayan girişim projelerinin başarısızlık sebeplerini “Ürün-Pazar uyumsuzluğu, yani ilgili girişime pazarda ihtiyaç duyulmaması, doğru ekibin kurulamaması, nakit akışının yönetilememesi ve yanlış yatırımcı” şeklinde sıralayan Doç. Dr. Toker, Türkiye’de sağlık girişimciliği alanında muazzam bir potansiyelin olduğunu söyledi.
Proje sunumları ve B2B görüşmeler
Program kapsamında yarışan 38 ayrı girişim projesinin sahipleri, başta jüri üyeleri olmak üzere, programa katılan girişimci ve yatırımcılara poster sunumları gerçekleştirdi. Genel Sekreterimiz Dr. Zeynep Görmezoğlu’nun da aralarında bulunduğu yarışma jürisi, tüm projeleri tek tek inceleyerek yetkililerden projeler hakkında bilgi aldı. Ayrıca Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Bilgin de bazı projeleri inceleyerek değerlendirmelerde bulundu. Etkinlik alanında B2B görüşmeler ve yatırımcı toplantıları da gerçekleştirildi.
Start-up girişim için “boks” benzetmesi
Programın öğleden sonraki bölümünde StartupCentrum Kurucu Ortağı Nizamettin Sami Harputlu’nun moderasyonunda; Ventures & Mentors League Kurucusu Ufuk Batum, Fuzul Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Furkan Akbal ve H2O Investment Yatırımcısı Abdurrahman Uzun’un katılımlarıyla “Türkiye Start-up Ekosistemi” başlıklı bir panel düzenlendi. Start-up kavramını “Hızlı büyüme potansiyeli olan, teknolojiyi kullanan girişim şirketleri” olarak tanımlayan Harputlu, start-up yatırımlarının COVID-19 pandemisi döneminde arttığını kaydederek, “Pandemide dijitalleşemeyenler kaybetti. Ancak bir konuda uzmansanız ve ekibiniz iyiyse gerisi muhakkak gelir. Start-up girişiminde iyi ekip ve doğru ortak çok önemli” dedi. Girişimciliği bir boks maçına benzeten Harputlu, “Elbet yumruk yiyip yere düşeriz ama önemli olan her düştüğümüzde kalkmaktır” dedi.
“Son 5-6 yılda patlama var”
Panelde start-up girişimlerinin sayısında son 5-6 yılda adeta patlama yaşandığını kaydeden Ventures & Mentors League CEO’su Ufuk Batum, “Start-up projeler için geleneksel sermayeyi melek yatırımcılığa ikna etmek hala zor. Gerçi Türkiye’de genel manada bir sermaye birikimi sorunu da var. Tüm bankalarımızın aktif büyüklüğünün toplamı bir Deutsche Bank bile etmiyor. Oysa Türkiye’de müthiş bir start-up potansiyeli var. Türkiye start-up ekosistemi 2030’dan önce 6-7 milyar dolar büyüklüğe ulaşabilmeli. Bunun için tek eksiğimiz mentor. Ekosistemimizde çok sayıda mentora ihtiyaç var. Ancak şu ‘her şeyi devletten bekleme’ anlayışından da vazgeçmemiz gerekiyor” diye konuştu.
“Network çok önemli”
İş dünyasında “network” olarak da bilinen kişisel ilişkilerin start-up ekosisteminde çok büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen H2O Investment’ten Abdurrahman Uzun, kendilerinin de bir start-up girişime yatırım sağlayarak ekosisteme girdiklerinin altını çizerek, “Aslında yatırımcıyız ama şimdi biz de bir start-up girişimiz diyebiliriz” dedi. Uzun, “Eğer bir start-up girişimcisi, ürününü veya projesini iyi anlatamazsa o projeye değer kaybettirir” ifadelerini kullandı.
“Değişimi yakalayamayan yok oluyor”
Paneldeki konuşmasında “değişim” vurgusu yapan Fuzul Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Furkan Akbal ise kendilerini “Dededen girişimci” olarak tanımladı. Fuzul Holding bünyesinde yer aldıklarını hatırlatan Akbal, “Trendler çok çabuk dönüşüyor. Bu dönüşümü ve değişimi yakalayamayan yok oluyor” dedi. Değişimi yakalayamayarak yok olma öyküsüne Nokia’yı örnek veren Akbal, “Daha küçük, daha çevik, yenilikleri takip eden girişimler ekosistemde daha şanslı oluyorlar” diye konuştu.
10 proje finale kaldı
Programda daha sonra Final Sunumları’na geçildi. Bu bölümde yarışma jürisinin belirlediği 10 girişim tek tek sahneye gelerek katılımcılara projelerini anlattı. Final Sunumu öncesinde konuşan Genel Sekreterimiz Dr. Zeynep Görmezoğlu ise ICMPD Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi (ENHANCER) Projesi hakkında bilgi vererek, başta Mütevelli Heyet Başkanımız Av. Osman Develioğlu ve Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu olmak üzere Üniversitemiz yönetimine, proje ortakları IMRA ve ICYF’e ve eğitimlerde görev alan proje ekibi ve eğiticilere teşekkür etti.
Vali Yardımcımız Dr. M. H. Anlar: “Geldiğimiz noktanın göstergesi”
Final Sunumlarının ardından ödül törenine geçildi. Ödül töreninde bir konuşma yapan İstanbul Vali Yardımcımız Sayın Dr. M. H. Nail Anlar, Türkiye’nin üniversiteleriyle de dünyada söz sahibi olmaya başladığını kaydetti. Dr. Anlar, “Projeleri tek tek inceledim. Her biri birbirinden güzel ve başarılı çalışmalar. Bu etkinlik, girişimcilik ve start-up ekosistemi alanında Türkiye’nin geldiği noktanın çok önemli bir göstergesi oldu” ifadelerini kullandı.
Bakan Yardımcısı Coştu: “Türkiye Yüzyılı’nı girişimciler şekillendirecek”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Sayın Zekeriya Coştu ise konuşmasında “Dünya hızla dönüşüyor. Bu dönüşüm bazen bizi tedirgin ediyor belki ama fırsatlar da sunuyor. Söz gelimi İHA ve SİHA alanlarında ülkemiz artık dünyanın zirvesinde. TOGG ile otomotiv sektöründe e önemli bir atılımı gerçekleştirdik. Bu dönüşüm kuşkusuz sağlık alanında da karşımıza çıkacak. İnsan nüfusu yaşlanıyor. Bu durum sağlık sektöründeki iş yükünü artıracak. İşte gelişen teknoloji bu alana bir çözüm getirecek. Gelecek girişimcilerimizin ellerinde şekillenecek. Bu tür etkinlikleri Bakanlık olarak fevkalade önemsiyoruz. Milli Teknoloji Hamlesi’nin bir parçası olarak görüyoruz. Öyle inanıyoruz ki Türkiye Yüzyılı’nın bu alanı, buradaki genç girişimcilerimiz sayesinde şekillenecek” diye konuştu.
İşte ödül alan projeler!
Ödül töreninde ise Mehmet Çerkezoğlu ve ekibi “HAU Bio-Based Materials” projesiyle üçüncü, Salah Gallo ve ekibi “CBot” projesiyle ikinci, Prof. Dr. Eşref Akıl ve ekibi ise “InEpilepsy” projesiyle birinci oldular. Üçüncü olan projeye ödülünü Genel Sekreterimiz Dr. Zeynep Görmezoğlu ile Jüri Başkanı Ventures & Mentors League CEO’su Ufuk Batum, ikinci olan ekibe ödülünü Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu ve İstanbul Vali Yardımcımız Sayın Dr. M. H. Nail Anlar, birinci olan ekibe ise ödülünü Mütevelli Heyet Başkanımız Av. Osman Develioğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Sayın Zekeriya Coştu takdim etti.
Program, Vali Yardımcımız ve Bakan Yardımcımıza hediye takdimi ve toplu fotoğraf çektirilmesiyle sona erdi.